Διατροφή

Η Λένα Μαγειρεύει: Γεμιστά φούρνου με καστανό ρύζι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το υπέρτατο οικογενειακό πιάτο του καλοκαιριού με άρωμα, γεύση και προγονική παράδοση Ελλάδας. Ένας σοφά ισορροπημένος συνδυασμός συστατικών και γεύσεων προκειμένου να δροσιστεί το σώμα από την εισβολή της ζέστης του θέρους και να εξασφαλιστεί η διατήρηση της απαραίτητης εσωτερικής ενυδάτωσης. Η σημερινή παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής που παρουσιάζουμε σήμερα φέρει τη διατροφική πινελιά της Μακροβιοτικής: προσθήκη «ζωντανών τροφών«-στη συγκεκριμένη περίπτωση αναποφλοίωτων δημητριακών-τροφών δηλαδή που δεν έχουν υποστεί ουδεμία αλλοίωση, αποφλοίωση ή χημική επεξεργασία. Μέσω της ιερής διαδικασίας της δια-τροφής, η ζώσα ενέργεια της φυσικής τροφής μετα-στοιχειώνεται από τους μηχανισμούς του σώματος (μάσηση-κατάποση-πέψη-θρέψη-αφομοίωση-αποβολή) προσφέροντας θρέψη, γείωση, ενδυνάμωση και ανανέωση στην ανθρώπινη Ύπαρξη. Επιπρόσθετα όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, η παρουσία σύνθετων υδατανθράκων στα καθημερινά μας γεύματα, που προέρχονται κυρίως από τα αναποφλοίωτα δημητριακά (ρύζι, κεχρί, ζέα, κους κους, φαγόπυρο, βρώμη, αραβόσιτος, κριθάρι, σιτάρι) διατηρούν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ομαλό και τη διακύμανση του σταθερή και ισορροπημένη. Που πρακτικά σημαίνει ότι το πάγκρεας επιτελεί ορθώς τα καθήκοντα της έκκρισης ινσουλίνης στην υπερβολή σακχάρου και αντιστοίχως έκκρισης γλυκαγόνης στην ανεπάρκεια σακχάρου, διατηρώντας σώμα και νου εκατέρωθεν σε υγεία, διαύγεια και σταθερότητα, προσφέροντας στον εγκέφαλο σταθερή διοχέτευση γλυκόζης για τις καθημερινές του λειτουργίες.

Υλικά:

  • Ντομάτες και πιπεριές για γέμισμα (καθαρισμένες, ελάχιστα αλατισμένες και έτοιμες για γέμισμα)
  • Βρασμένο ρύζι,  για 30 λεπτά, καστανό μακρύκοκκο αναποφλοίωτο  (1 Κ σούπας βρασμένο ρύζι για κάθε γεμιστό)
  • 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι για κάθε 2 γεμιστά, κομμένο σε κύβους
  • Χυμό από τις ντομάτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι
  • Προαιρετικά σταφίδες, κουκουνάρια ή ότι άλλο σας αρέσει

Προπαρασκευή:

  • Σ ΄ ένα wok ή βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να γίνει γλυκό και διάφανο
  • Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το βρασμένο ρύζι.
  • Ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά και τα αρώματα και προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρχίζουμε το γέμισμα.
  • Τοποθετούμε τα γεμιστά σ ΄ ένα ταψάκι και τα φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς για 40’-45’, μέχρι να ψηθούν ντομάτες και πιπεριές.

Καλή επιτυχία & καλή απόλαυση!

Write A Comment

4 − three =