Διατροφή

Η Λένα Μαγειρεύει: Πολύχρωμο Ριζότο Λαχανικών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σας παρουσιάζουμε ένα ιδιαίτερα θεραπευτικό πιάτο για όλες τις ώρες, που παρουσιάσαμε και προσφέραμε πρόσφατα στο Εργαστήριο Μακροβιοτικής: Θεραπευτικές Τροφές για τους Πνεύμονες. Όλα τα αναποφλοίωτα δημητριακά και ειδικότερα το καστανό ρύζι αποτελούν μια ιδιαίτερα θεραπευτική τροφή για την τόνωση και εξισορρόπηση των οργάνων του Μετάλλου, δηλαδή των Πνευμόνων και του Παχέος Εντέρου και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε με ευρεία γκάμα λαχανικών, σπόρων, καρπών και φυτικών καρυκευμάτων για να δημιουργήσετε νόστιμα, θρεπτικά και άκρως θεραπευτικά πιάτα.

Υλικά:                                         

  • Καστανό ρύζι βρασμένο
  • 1/4 κολοκύθας κομμένη σε κυβάκια
  • 1 παστινάκι  κομμένο σε κυβάκια
  • 3-4 μανιτάρια shitake (που έχουν μουλιάσει σε νερό για περίπου 30’ )
  • 1 κουταλιά της σούπας mirin
  • 1 κουταλιά της σούπας βιολογική σάλσα σόγιας χωρίς ζάχαρη και χρωστικά
  • 1 κρεμμύδι λευκό κομμένο σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3-4 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι Πιπέρι
  • Φυτικό γάλα καρύδας, αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη


Προπαρασκευή:

  • Βράζουμε το ρύζι σε χύτρα για 15’ – 20’ (αφού έχουμε μουλιάσει σε διπλάσια ποσότητα νερού αποβραδίς ή για τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν).
  • Αλείφουμε τα κυβάκια από κολοκύθα και παστινάκι με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα για 30’, στους 180 βαθμούς.
  • Βράζουμε τα μανιτάρια στο νερό που τα έχουμε μουλιάσει μαζί με το mirin και τη σάλσα σόγιας για περίπου 20’.
  • Τσιγαρίζουμε το κομμένο κρεμμύδι στο wok με λίγο λάδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψημένα λαχανικά στο wok αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξίδι και αλατοπίπερο.
  • Τελική πινελιά λίγο από ρόφημα σόγιας για να του δώσει την κρεμώδη υφή που πρέπει να έχει ένα καλομαγεριρεμένο ριζότο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

 

 

Αναμιγνύουμε τα στερεά με τα υγρά σ΄ ένα ενιαίο μείγμα μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα και το στρώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα και κόβουμε σε κομματάκια.

Προπαρασκευή

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Στη συνέχεια τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά για 1’-2’.
  • Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα έτσι ώστε να σκεπαστούν τα λαχανικά.
  • Βράζουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα κομμάτια.
  • Λιώνουμε τα λαχανικά με ραβδο-μπλέντερ, η σούπα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
  • Βάζουμε λίγη σούπα σ ‘ ένα μπωλ και βάζουμε το λευκό miso ανακατεύοντας καλά ώστε να διαλυθεί (υπολογίζουμε ½ κουταλάκι του γλυκού για κάθε  μερίδα σούπας) Ρίχνουμε πάλι τη σούπα του μπωλ με το miso στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  • Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με λίγο umeboshi, nori και φρέσκο κρεμμυδάκι.

 

 

 

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

four × four =