Διατροφή

Η Λένα Μαγειρεύει: Ρολάκια με noodles ρυζιού

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να αφήσουμε πίσω μας τα διατροφικά και συναισθηματικά βάρη του χειμώνα και να γίνουμε σωματικά και διανοητικά πιο δεκτικοί στην Εαρινή δημιουργικότητα. Καθώς έχουμε μόλις διαβεί τον συμβολικό κόμβο της Εαρινής Ισημερίας και πριν από την μεταμορφωτική περίοδο του Πάσχα, μπορούμε αν θέλουμε να αποτοξινώσουμε το σώμα και τον ψυχισμό μας ακουλουθώντας την λεγόμενη εαρινή αποτοξίνωση (elimination diet) που πρακτικά σημαίνει ότι αποφεύγουμε ή μειώνουμε, ανάλογα πάντα με την κατάσταση της υγείας μας και το καθημερινό μας πρόγραμμα:

  • τις τροφές ζωϊκής προέλευσης
  • τα αρτήματα και άλευρα
  • τις επεξεργασμένες τροφές
  •  τα τεχνητά γλυκαντικά και κυρίως τη ζάχαρη

Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια εύγεστη και υγιεινή επιλογή καθημερινού σνακ για το γραφείο, το σχολείο και κάθε δραστηριότητα που απαιτεί θρέψη και υψηλού επιπέδου ενέργεια, με αλκαλική πινελιά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ευχόμαστε να τη χαρείτε.

Ρολάκια με noodles ρυζιού και λαχανικά

Υλικά για τη σως

  • 60 ml σόγια σως
  • 1 κ γλυκού σησαμέλαιο (καβουρδισμένο)
  • 1 Κ Σούπας χυμός τζίντζερ
  • ½ κ γλυκού ξύδι καστανού ρυζιού
  • 3 Κ Σούπας αμυγδαλοβούτυρο (κρεμώδες)
  • 3 Κ Σούπας σιρόπι ρυζιού

Υλικά για τα ρολάκια

  • 1 πακέτο τόφου
  • ¼ πακέτο ρυζομακάρονα
  • 10 τμχ shitake μανιτάρια (λίγη σόγια, λίγο μίριν)
  • 10 ρυζόφυλλα
  • Φύλλα από ρόκα

Για την σως και το τόφου

  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της σως σ’ ένα μπολ.
  • Κόβουμε το τόφου σε λωρίδες ½ εκ και το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε πάνω στα κομμάτια του τόφου το 1/3 της σως με βουρτσάκι.
  • Μαρινάρουμε το τόφου με την σως τουλάχιστον για 30’.
  • Το ψήνουμε στο φούρνο για 15’-20’, γυρίζοντας πάνω κάτω τα κομμάτια.

Για τα μανιτάρια

  • Νοτίζουμε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 20’
  • Βράζουμε τα μανιτάρια στο ίδιο νερό και με λίγο σάλτσα σόγιας και λίγο μίριν.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
  • Βράζουμε τα noodles ρυζιού σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Βράζουμε την σως που περίσσεψε σ’ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας για 1΄με 2΄.

Για το τύλιγμα

  • Γεμίζουμε μια μεγάλη πιατέλα με χλιαρό νερό και βυθίζουμε απαλά τα φύλλα ρυζιού για να μαλακώσουν
  • Απλώνουμε το φύλλο ρυζιού σε ξύλινο πάγκο κοπής και στήνουμε τα υλικά μας στο κέντρο τουφυλλου, με την εξής σειρά: noodles, τόφου, μανιτάρια, ρόκα και σως.
  • Διπλώνουμε αριστερά δεξιά τις άκρες του φύλλου και μετά τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω.

Μπορείτε να περιχύσετε και την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα ρολάκια πριν το σερβίρισμα.

 Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

Write A Comment

nineteen + 3 =