Υγεία

Ήπαρ & Χοληδόχος Κύστη | Καθήκον, Ηγετικό Πνεύμα & Λήψη Αποφάσεων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο στρατηγός στα μετόπισθεν του λόχου κάνει μια στιγμιαία παύση, καθώς το ξίφος του παραμένει προτεταμένο, λίγο πριν δοθεί το εναρκτήριο σάλπισμα. Το πνεύμα του πλημμυρίζει από δέος και σεβασμό για το ιδανικό που καλείται να υπερασπιστεί. Η καρδιά του παραμένει σταθερά προσηλωμένη και ταγμένη στην προστασία των στρατιωτών του, στην επιτέλεση του ιερού καθήκοντος. Ο νους επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες: την παράταξη του στρατεύματος, τη θέση του εχθρού, τις καιρικές συνθήκες, το ηθικό και τη δεκτικότητα των αντίπαλων στρατοπέδων, αξιολογώντας ταυτόχρονα μέσα σε δευτερόλεπτα τους ενδεχόμενους αστάθμητους παράγοντες.

η χολή συνδέεται με την αποφασιστικότητα, την ικανότητα δηλαδή να παίρνουμε αποφάσεις και να τις εκτελούμε!

Όλες οι παράμετροι μέλλουν τώρα να συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο για να οδηγήσουν στο πιο άρτιο αποτέλεσμα. Νίκη ή ήττα. Δεν έχει καμία σημασία, αν έχεις κάνει αυτό που όφειλες. Η νίκη ή η ήττα δεν έχει καμία σημασία, αν έχεις εκπληρώσει με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης το ιερό σου καθήκον. Από αυτό είναι το σημείο εκκίνησης κάθε γνήσιου ηγέτη. Και ο τελικός του προορισμός, ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το Ήπαρ γεννιέται μέσα στην Ενέργεια του Δένδρου, που είναι εκ φύσεως ανοδική και επεκτατική. Η φωνή είναι στεντόρεια και καλύπτει το χώρο, επιθυμώντας να επιβληθεί.

Η εκ φύσεως ηγετική κλίση, η επίδειξη ηγετικού πνεύματος, καθώς και η αυστηρότητα/σοβαρότητα των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών του προσώπου όταν το Ήπαρ βρίσκεται σε υπεροχή, σχετίζεται απόλυτα με τη ρυθμιστική φύση του οργάνου που καλείται να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά τη ροή της ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα.

Συμπληρωματικό όργανο του Ήπατος αποτελεί η Χοληδόχος Κύστη. Τα εν λόγω όργανα έχουν μια στενή, συμπληρωματική σχέση τόσο από ανατομική, όσο και από ενεργειακή άποψη και οποιαδήποτε ανισορροπία στο ένα, επηρεάζει άμεσα και το άλλο.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης το γεγονός ότι το Ήπαρ εκτονώνει μέσω της Χοληδόχου Κύστης, τις περιπτώσεις της ενεργειακής του ανισορροπίας ή υπερβολής. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η Χολή συνδέεται με την Αποφασιστικότητα, την ικανότητα δηλαδή να παίρνουμε αποφάσεις και να τις εκτελούμε.

Γιι’ αυτό και η Χοληδόχος Κύστη στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική θεωρείται το όργανο εκείνο που τροφοδοτεί τον άνθρωπο με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που να είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των σχεδίων του.

Η εαρινή περίοδος που διανύουμε συσχετίζεται ενεργειακά στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική με το Στοιχείου του Δέντρου και με το συμπληρωματικό ζεύγος οργάνων του Ήπατος και της Χοληδόχου Κύστης.

Η Άνοιξη συνδέεται ιδιαίτερα με το ενεργειακό αρχέτυπο του Αέρα που συμβολίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη ροή της Ενέργειας στη Φύση, την αέναη αλλαγή, την χάρη, την κίνηση και την εναλλαγή των εποχών. 

Στη διαγνωστική μέθοδο των μέσων σφυγμών που χρησιμοποιούμε στη Μακροβιοτική για να αξιολογήσουμε τη διανοητική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, καθώς και τη γενικότερη θεώρηση που έχει για τη ζωή, τα δύο αυτά συμπληρωματικά όργανα σχετίζονται με την αρετή του Ιδεαλισμού.

Το άτομο τείνει να καθοδηγείται και να εμπνέεται από την συσχέτιση του με υψηλά φρονήματα και ιδανικά, στην υπηρεσία των οποίων θέτει την όποια χαρισματική του κλίση και μέσα από την οποία βιώνει ως επί το πλείστον τη Ζωή.

Στην ισορροπία αυτά τα δύο όργανα δημιουργούν υπομονή και αυτοέλεγχο, ενώ στην ανισορροπία έντονο θυμό, ευερεθιστότητα, ανυπομονησία, συναισθηματικές εκρήξεις,  ξεσπάσματα, καθώς και έντονη συναισθηματική ευαισθησία.

Από τα κλάσματα ενέργειας που σχετίζονται με το Πνεύμα, η ενέργεια Hun σχετίζεται με την ικανότητα του ατόμου να τολμά να ανακαλύπτει και να αλλάζει τον κόσμο γύρω του. Καθορίζει την ικανότητα του ατόμου να προχωρά μπροστά, ανεξάρτητα αν οι στόχοι του είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθούν.

Όταν η Hun γίνεται αδύναμη οι πρωτοπόρες τάσεις του ατόμου ατονούν, χάνεται το νόημα και ο στόχος στη ζωή, το άτομο νιώθει σαν να παραπατά σε έναν αφιλόξενο κόσμο. Αντιθέτως, η επιμονή και η σταθερότητα στην εκπλήρωση των στόχων που θέτουμε ενδυναμώνουν την ενέργεια Hun.

Φυσιογνωμία & κύριες λειτουργίες του Ήπατος:

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το Ήπαρ αποτελεί τον μεγαλύτερο αδένα στον οργανισμό μας και το βάρος του μπορεί να φθάσει έως και ενάμιση κιλό. Αποδίδονται σε αυτό παραπάνω από 500 λειτουργίες και συχνά αποκαλείται «το χημικό εργοστάσιο του σώματος» γιατί είναι το κατεξοχήν όργανο που καθαρίζει το αίμα από τις βλαβερές ουσίες και τα συστατικά που θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τη συνολική υγεία του σώματος.

Το ήπαρ θεωρείται αδένας, γιατί σε συνεργασία με τη χοληδόχο κύστη, παράγει ένα πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και το οποίο διασπά τα λίπη, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα.

Το Ήπαρ εκτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες, εκ των οποίων δύο είναι οι μείζονες και κυρίαρχες, γιατί λόγω αυτών επιτελούνται και οι υπόλοιπες. Η εκτέλεση αυτού του ηγετικού ρόλου, καθιστά το Ήπαρ κομβικό όργανο για την ισορροπία και την ορθή λειτουργία του οργανισμού γενικότερα.

 1. Αποθήκευση του αίματος: το αίμα καταλήγει για ένα χρονικό διάστημα στο ήπαρ προκειμένου να καθαριστεί και να αποτοξινωθεί. Η διαδικασία αυτή επιτελείται κυρίως τη νύχτα, τις ώρες που το σώμα ξεκουράζεται,οπότε το αίμα υποχωρεί από την περιφέρεια εσωτερικά στο σώμα. Εκεί το αίμα αναπαύεται, αναζωογονείται και αποτοξινώνεται για να ώστε να επανέλθει ανανεωμένο στην κυκλοφορία.Μέσω αυτής της αποθήκευσης του αίματος, το ήπαρ ρυθμίζει τον όγκο του αίματος, δηλαδή την ποσότητα και την ποιότητα των συστατικών του. Για αυτό και όταν ο όγκος του αίματος είναι επαρκής, το άτομο νιώθει αυξημένη ενέργεια και ζωτικότητα, καθώς επίσης και αρκετή δύναμη για φέρει εις πέρας τις καθημερινές σωματικές του δραστηριότητες.Με αυτή την έννοια το Ήπαρ λειτουργεί ως φορτιστής ενέργειας για το σώμα και αυτό με τη σειρά του έχει σημαντική επίδραση και στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Αποθήκευση του αίματος συνεπώς σημαίνει συγκέντρωση, ανάπαυση, εκκαθάριση και εμπλουτισμός του αίματος, ώστε να διατεθεί ανανεωμένο στην κυκλοφορία της περιφέρειας όταν το σώμα θα βρίσκεται σε κίνηση.
 2. Ρύθμιση και εξασφάλιση της ελεύθερης ροής της ενέργειας στο σώμα: πρακτικά η ρύθμιση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης ροής της ενέργειας σημαίνει ότι το κάθε ζωτικό όργανο κινεί την ενέργεια σύμφωνα με τη φυσιολογία του και επιτελεί τις λειτουργίες του ισορροπημένα και αρμονικά. Π.χ. ο στόμαχος κινεί την τροφή καθοδικά προς αφομοίωση, η ουροδόχος κύστη να κινεί τα υγρά του σώματος καθοδικά προς απελευθέρωση κτλ.Για να κινεί το κάθε όργανο, υλικό και άυλο, στο σώμα την ενέργεια του ισορροπημένα και σωστά, απαιτείται ως θεμέλιος βάση η ισορροπία του Ήπατος που α) θα επιτρέψει την κίνηση και β) θα υποδείξει την κατεύθυνση.

Φυσιογνωμία & κύριες λειτουργίες της Χοληδόχου Κύστης:

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο το οποίο αποθηκεύει το χυμό της χολής που παράγει το ήπαρ. Μέσα από την διαχείριση (αποθήκευση και διακίνηση) της χολής αναλαμβάνει την αποσυμφόρηση του ήπατος, τόσο σε υλικό, όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Η κατάσταση της χολής καθρεπτίζει την κατάσταση του ήπατος και για αυτό μεγάλο φάσμα της παθολογίας της οφείλεται ουσιαστικά στην επιβάρυνση του ήπατος από βαριές, λιπαρές τροφές, φάρμακα και χημικές ουσίες και χρόνιο συναισθηματικό στρες.

Όπως και το Ήπαρ, έτσι και η Χοληδόχος Κύστη σχετίζεται με την τάση για ανάπτυξη, δημιουργία και επέκταση που εκδηλώνει το άτομο στη ζωή του. Αφ΄ενός η ενέργεια του ήπατος είναι αυτή που γεννά τις ιδέες και πυροδοτεί την επιθυμία για οργάνωση και στόχους. Αφ΄ετέρου η ενέργεια της χοληδόχου κύστης καθιστά εφικτή την υλοποίηση τους.

Γι΄αυτό και η ανεπάρκεια ενέργειας στη χοληδόχο κύστη εκδηλώνεται συχνά ως οι πολλές θεωρίες και τα άπειρα σχέδια που δεν έγιναν πράξη, η ατολμία, η αναβλητικότητα και η αδυναμία να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας.

Συμβουλές διατροφικής εξισορρόπησης για το Ήπαρ & τη Χοληδόχο Κύστη:

 • Ολοκληρώστε το βραδινό σας γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Το βαρύ φαγητό λίγο πριν την νυχτερινή κατάκλιση προκαλεί έντονη κόπωση και ενεργειακή στασιμότητα στο ήπαρ. Τα εν λόγω όργανα αδυνατούν να επιτελέσουν σωστά τις λειτουργίες του καθαρισμού και της επιδιόρθωσης του οργανισμού, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από τον νυχτερινό ύπνο.
 • Αποφύγετε την υπερφαγία. Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε όλα τα γεύματα σας όταν φθάσετε στο περίπου 80% του σημείου κορεσμού.Η υπερφαγία ασκεί τεράστια πίεση στα όργανα της ενέργειας του Δέντρου, Ήπαρ & Χοληδόχο Κύστη οδηγώντας τα στην ανισορροπία.
 • Αποφύγετε τις βαριές, λιπαρές τροφές στο πρωινό γεύμα. Οι πρώτες, πρωινές ώρες μετά την ανατολή του Ηλίου κυβερνώνται από την Ενέργεια του Δέντρου και σχετίζονται με το Ήπαρ. Σε όλες τις αρχαίες διατροφικές παραδόσεις του κόσμου, το πρωινό γεύμα είναι ενδυναμωτικό αλλά ήπιο από άποψη κεκορεσμένων λιπών και πρωτεΐνης. Πρωινά γεύματα που περιλαμβάνουν χυλό (porridge) από αναποφλοίωτα δημητριακά όπως η βρώμη, αποξηραμένα ή και φρέσκα φρούτα,θεωρούνται ιδανικά για ένα δυναμικό και αρμονικό πρωινό ξεκίνημα.
 • Θεραπευτικές τροφές: όλες οιτροφές με φυσική αποτοξινωτική δράση όπως το κριθάρι, αγριοκρίθαρο (hato mugi), λεμόνι, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σέσκουλα, όλα τα ελληνικά χόρτα, kale, bok choy, μπρόκολο, χόρτα, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ρόκα, νεροκάρδαμο, το ραπάνι daikon, οι σπιτικές πίκλες, το ξυχολάχανο τουρσί (sauerkraut), όλα τα φύτρα, τα πράσινα ξινόμηλα.

Προτεινόμενη συνταγή: Φρέσκος χυμός με καρότο, παντζάρι, πράσινο μήλο και λεμόνι.

Συμβουλές κινητικής εξισορρόπησης για το Ήπαρ & τη Χοληδόχο Κύστη:

 • Εμπρόσθια κάμψη κορμού με τα πόδια σε διάσταση, όπως η ανοικτή καθιστή τσιμπίδα.
 • Πλαϊνή κάμψη κορμού με τα πόδια σε διάσταση, όπως το τρίγωνο και η πλάγια καθιστή τσιμπίδα.
 • Όλες οι ασκήσεις διατάσεις των προσαγωγών, όπως η στάση του Πολεμιστή.
 • Όλες οι ασκήσεις στροφής της σπονδυλικής, όπως η μισή σπονδυλική στροφή.

Συμβουλές καθημερινής εξισορρόπησης για το Ήπαρ & τη Χολυδόχο Κύστη:

 • Καθημερινή επαφή με τη Φύση, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες, σε μέρη που ανθίζουν εμφανώς δένδρα και φυτά. Η άμεση πρόσληψη του ανοιχτού πράσινου χρώματος μέσω των ματιών, που είναι και το αισθητήριο όργανο που συνδέεται με το ήπαρ, έχει θεραπευτική επίδραση στο ζεύγος των εν λογω οργάνων.
 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ειδικά αυτά που αναπτύσσονται ευθυτενώς προς τα άνω, όπως τα πράσα, το σέλινο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα σπαράγγια. Όλες οι τροφές με φυσική ξινή γεύση όπως το λεμόνι. Όλες οι τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση όπως τα φυτικής προέλευσης προβιοτικά και οι σπιτικές πίκλες.
 • Ο ύπνος και η ανάπαυση τις νυχτερινές ώρες και ειδικά μεταξύ 23.00-03.00, που η χοληδόχος κύστη και το ήπαρ αντίστοιχα βρίσκονται στη μέγιστη απόδοση των λειτουργιών τους και στη φάση της ενεργειακής επιδιόρθωσης (βλ. ρολόι των μεσημβρινών)
 • Η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων, η οποία όμως δεν χαρακτηρίζεται από υπερβολή ή εμπάθεια,αλλά πηγάζει από την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων που βασίζονται στην ειλικρίνεια και κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τα πρόσωπα δηλαδή που έχουν διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ύπαρξη και το βίωμα αυτών των συναισθημάτων.
 • Ο χορός, το τραγούδι, η μουσική και ουσιαστικά όλες οι Τέχνες,κινούν την ενέργεια, θρέφουν την Ψυχή και ανυψώνουν το Πνεύμα.

Παραπομπές:

 • Η Βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, Αλέξανδρος Τηλικίδης
 • Η Ρεφλεξολογία συναντά τα Πέντε Στοιχεία & τους Μεσημβρινούς, Άρτεμις Καρνέζη
 • Macrobiotics & Oriental Medicine, Michio Kushi, Phillip Jannetta
 • Holistic Health with Macrobiotics, Michio Kushi, Edward Esco

Write A Comment

one × one =