Αυτογνωσία

Μην μιλάς, Μεγαλούργησε…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η ευπρέπεια και η επισημότητα που αναδύεται από έναν αρχοντικό και καλοντυμένο άνθρωπο, αναδύεται πρωτίστως από την ποιότητα του Λόγου αλλά και των Σκέψεων του.

Οταν σκεπτόμαστε ή εκστομίζουμε λέξεις δεν συνειδητοποιούμε ότι εκείνη τη στιγμή κινητοποιούμε ασυνείδητα, τις περισσότερες φορές, μια δημιουργική δύναμη  που τείνει να δημιουργεί ακατάπαυστα στο επίπεδο της Ύλης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις σκέψεις, το περιεχόμενο και η ποιότητα των οποίων καταγράφονται στο τόσο ενεργειακό μας πεδίο, όσο και στο σώμα και τη φυσιογνωμία μας. Στο έργο «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ», το οποίο είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, ο νεαρός ο Ντόριαν συναντά τον Λόρδο Χένρυ Γουότον, προσωπικό φίλο του ζωγράφου που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του και σαγηνεύεται από την φανταχτερή προσωπικότητά του και την κοσμοθεωρία του. Πιστός στις ιδέες του περί νέου ηδονισμού, ο Λόρδος Χένρυ θεωρεί ότι το μόνο πράγμα στην ζωή άξιο αναζήτησης είναι η Ομορφιά και η ολοκλήρωση των αισθήσεων. Συνειδητοποιώντας ότι μια μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, ο Ντόριαν εκφράζει, περιπαικτικά, την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του, με αντάλλαγμα το φιλοτεχνημένο πορτραίτο του  να γεράσει αντί εκείνου. Η ευχή του Ντόριαν εκπληρώνεται, και καθώς ο νεαρός βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μία έκλυτη ζωή ακολασίας στο κυνήγι των αισθήσεων, το πορτραίτο εξυπηρετεί ως μία διαρκής υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει κάθε λέξη, σκέψη και πράξη στην Ψυχή, με το κάθε αμάρτημα να παρουσιάζεται είτε ως παραμόρφωση της σιλουέτας του, είτε ως σημάδι εκφυλισμού και γήρανσης.

Για να γίνει πιο κατανοητό, είναι αυτή η άβολη αίσθηση που έχουμε κοντά σε ανθρώπους την ώρα που επικρίνουν, κουτσομπολεύουν, παραπονιούνται, φλυαρούν, υβρίζουν, έστω και χάριν αστείου ή χρησιμοποιούν χυδαίες λέξεις της καθομιλουμένης.

Κάτι απροσδιόριστο μας ενοχλεί, κάτι υποβιβάζει την ατμόσφαιρα γύρω μας. Μας είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς τι συμβαίνει αλλά σίγουρα αισθανόμαστε τη διαφορά. Άλλες φορές γνωρίζουμε ανθρώπους που εξωτερικά μετρούν τα λόγια τους και η έκφραση τους είναι προσχηματικά ευγενική, που έχουν ένα μόνιμο χαμόγελο αλλά εκπέμπουν μια αίσθηση βάρους, επιφυλακτικότητας ίσως και επικινδυνότητας. Ανθρώπους που φοβούνται να εκφράσουν όσα τους ενοχλούν φωναχτά και επιτίθενται, εκδικούνται, βιαιοπραγούν διαρκώς κεκαλυμμένα, νοητικά.

Σε πιο πρώιμες κοινωνίες οι άνθρωποι χειρονομούσαν, χειροδικούσαν και εξέφραζαν φυσική επιθετικότητα και βία. Σήμερα, η  βία που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε μέσα μας, δεν επιτρέπεται να εκφραστεί με φυσικό τρόπο γιατί η εξάσκηση της επιφέρει νόμιμο περιορισμό και σωφρονιστικό καταναγκασμό, επιλέγουμε ασυνείδητα να την εκφράζουμε με λιγότερους εμφανείς, ωστόσο εξίσου ή ίσως και περισσότερο επιβλαβείς τρόπους. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε φορά που ομιλούμε ή σκεφτόμαστε δημιουργούμε αντίστοιχου περιεχομένου ποιοτικά αποτυπώματα, τόσο στο ενεργειακό μας πεδίο, όσο και στο επίπεδο της Ύλης.

Μεγάλοι δάσκαλοι της Ανθρωπότητας όπως ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Omraam MikhaëlAïvanhov, ο Swami Sivananda, ο Jiddu Krishnamurti έχουν αναφερθεί στις δυνητικές δυνάμεις υλοποίησης τόσου του Λόγου, όσο και της Σκέψης. Στην εσωτερική διδασκαλία της Kabbalah αποκαλούν το Φωνητικό Κέντρου του Λαιμού «Μυστική Πύλη» λόγω των εκπληκτικών δυνάμεων υλοποίησης που ενεργοποιεί μέσω της έκφρασης του Λόγου. Σύμφωνα με όλες τις οικουμενικές παραδόσεις της Εσωτερικής Διδασκαλίας, η εσωτερική καθαρότητα και αγνότητα της Ανθρώπινης Συνείδησης αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα που καθορίζει τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων υλοποίησης που ορίζει, μέσω των φυσικώνφωνητικών και διανοητικών του κέντρων.

Η ευπρέπεια και η επισημότητα που αναδύεται από έναν αρχοντικό και καλοντυμένο άνθρωπο, αναδύεται πρωτίστως από την ποιότητα του λόγου αλλά και των σκέψεων του. Τα χαρίσματα του Λόγου και της Διάνοιας έχουν Ανώτερη προέλευση και έχουν δοθεί στον άνθρωπο για να τον βοηθήσουν  να επιταχύνει το Εξελικτικό του Μονοπάτι, συνδράμοντας ταυτόχρονα στην εξέλιξη της οικουμενικής του οικογένειας, της Ανθρωπότητας. Είναι τα συνειδησιακά γνωρίσματα που διαχωρίζουν εξελικτικά τον Άνθρωπο, ταξινομώντας τον Συνειδησιακά πάνω από το Ζωικό Βασίλειο, που κυβερνάται από τη γενετήσια παρόρμηση του Ενστίκτου.

Αρχίστε από σήμερα να κάνετε συνήθεια τη συνειδητή διαχείριση των λέξεων που χρησιμοποιείτε και των σκέψεων που διαρκώς παράγετε. Ξεκινήστε παρατηρώντας τον Εαυτό σας την ώρα που μιλά, αποκτήστε αντίληψη του θεματικού αλλά και ποιοτικού περιεχομένου που εκπέμπουν οι λέξεις και οι σκέψεις σας. Το πρώτο πράγμα που θα διακρίνετε αμέσως είναι τον αυτοματισμό της ακατάσχετης, ακατάπαυστης ομιλίας. Επειδή ούτε ξέρουμε, ούτε και μπορούμε να χαλαρώσουμε βαθιά και ολοκληρωτικά, όλα τα άγχη, οι πόνοι και ο οδύνες που κουβαλάμε στριφογυρίζουν μέσα μας βασανιστικά και τείνουμε να τα απελευθερώνουμε  άκριτα:

  • Με διαρκή, νευρική κινητικότητα μέσα από τα σωματικό μας κέντρο
  • Με ψυχαναγκαστική σεξουαλική δραστηριότητα, μέσα από το κατώτερο δημιουργικό μας κέντρο
  • Με υπερφαγία και ψυχαναγκαστικό shopping, μέσα από το κατώτερο συναιθηματικό μας κέντρο
  • Με ακατάπαυστη φλυαρία, κουτσομπολιό, ψιλοκουβέντα και ασχετολογία, μέσα από το φωνητικό μας κέντρο
  • Με διαρκή νοητική πολυπραγμοσύνη, έμμονες σκέψεις και mental multitasking από το νοητικό μας κέντρο.

Εξασκώντας βασική παρατήρηση στη συμπεριφορά σας και ειδικά στον τρόπο που μιλάτε και σκέφτεστε, θα συνειδητοποιήσετε πόσο λιγότερο έχετε την ανάγκη να μιλήσετε. Θα ξεκουραστείτε πρωτόγνωρα βαθιά, όταν θα αρχίσετε να πετάτε από τις σκέψεις και τις λέξεις τα φορτία της επίκρισης, της μνησικακίας και της εχθρότητας, είτε προς τους άλλους ή και προς τον εαυτό σας. Θα αρχίσετε σταδιακά να χρησιμοποιείτε τα θαυμαστά εργαλεία υλοποίησης του Λόγου και της Σκέψης, στρέφοντας τα προς την υλοποίηση των προσωπικών αλλά και συλλογικών σας οραμάτων. Θα δείτε τότε στον καθρέπτη το πρόσωπο σας σταδιακά να φωτίζεται, να γλυκαίνει, τα χαρακτηριστικά σας να απαλύνονται σε έναν ανθρώπινο και βαθιά ήρεμο και όμορφο τόνο. Η ευγενική καλοσύνη είναι η θεμελιώδης καύσιμη ύλη που πραγματοποιεί μέσα από τα φυσικά, φωνητικά και διανοητικά σας εργαλεία τα θαύματα στον κόσμο. Μάθετε να τα χρησιμοποιείτε από σήμερα κιόλας για να μεγαλουργήσετε, να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα και να μεταμορφώσετε την ανθρωπότητα στον κόσμο που κάποτε ονειρευτήκατε.

Write A Comment

nine + 15 =