Υγεία

Το Εσωτερικό Αποτύπωμα της Γυναικείας Υγείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η Γυναίκα ως Αρχέτυπο

Σε όλα τα μεγάλα φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα της αρχαιότητας η φύση της γυναίκας ταυτίζεται με την Θηλυκή Αρχή του Σύμπαντος.

Στην Ταοιστική παράδοση τη συναντούμε ως αρχέτυπη ενέργεια Γιν, στους προ Σωκρατικούς αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγκεκριμένα στον Εμπεδοκλή ως Αγάπη (Φιλότης), στην Ινδία ως Θεά Μητέρα ή Ζώσα Ενέργεια (Shakti), ενώ στην Χριστιανική θρησκευτική παράδοση ως την Παν-Αγία Παρθένο Μαρία.

Η γυναίκα ως αρχέτυπο μεταμορφώνεται στο διάβα των αιώνων: μητέρα-τροφός, ιέρεια, ικέτιδα, θεραπαίνιδα, μούσα, συμπαραστάτιδα, βαλκυρία, ερωμένη, ηγέτιδα, μυστις, ακτιβίστρια, καθοδηγήτρια.

Ντρέπεται να είναι γνήσια, αθώα, απαλή, υπομονετική, ανεπαίσθητη γιατί φοβάται ότι θα μείνει στα ερωτικά, κοινωνικά και επαγγελματικά αζήτητα.

Η γυναίκα του σήμερα

Η χειραφέτηση της γυναίκας και η αναγνώριση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και επαγγελματικών της δικαιωμάτων, την έφερε στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας, στο επίκεντρο της δικτύωσης, στο επίκεντρο της κοινωνίας. Δυστυχώς με ένα τρόπο σαρωτικό και μονοδιάστατο.

Για να αποδείξει την αξία της η σύγχρονη γυναίκα έπεσε στην παγίδα της προσομοίωσης με το επιβεβλημένο, ανδρικό κοινωνικό πρότυπο. Για να φανεί αντ-άξια των ανδρών στον επαγγελματικό στίβο εκτός από τα ανδρικά, στενά ρούχα φόρεσε και το στυγνό προσωπείο της αρρενωπότητας, της ανταγωνιστικότητας, της επιθετικότητας, μέχρι που πρόσωπο και προσωπείο ταυτίστηκαν με τρόπο ασφυκτικό.

Και τώρα η σύγχρονη, επιτυχημένη γυναίκα εκτίθεται καθημερινά σε φρενήρης ρυθμούς, αφόρητες ψυχολογικές πιέσεις και εκφράζεται μέσα από ένα μόνιμο πλαίσιο πολυδιεργασίας και πολύδραστηριότητας γνωστό και ως multitasking.

Η σύγχρονη γυναίκα τα κάνει όλα και συμφέρει. Εργάζεται, μεγαλώνει παιδιά, μαγειρεύει, νοικοκυρεύει, ψωνίζει, ποστάρει, συντροφεύει, σπουδάζει και παράλληλα μελαγχολεί ολοένα και περισσότερο.

Καθώς συσσωρεύει καθημερινά αναρίθμητες σωματικές και ψυχολογικές εντάσεις και πάνω απ’ όλα τη ματαίωση πως όσα και να κάνει, πάλι δεν είναι αρκετά για να διεκπεραιώσει τα καθήκοντα της. Δεν έχει χρόνο να φροντίσει το σώμα της και το πνεύμα της, φοβάται πως θα χάσει το τρένο της ανταγωνιστικότητας και έτσι συνεχίζει να μάχεται, να συγκρίνει τον εαυτό της με τα επιτυχημένα και προβεβλημένα γυναικεία πρότυπα με το άψογο μαλλί, το σαγηνευτικό βλέμμα και το country style σαλόνι.

Η γυναίκα σήμερα ντρέπεται για το σώμα της, το κρύβει, ή το κακοποιεί με εξαντλητικές δίαιτες, ακραίες μιλιτέρ πρακτικές άσκησης  και καθημερινές επικαλύψεις και επιστρώσεις της κοσμητικής βιομηχανίας. Ντρέπεται να είναι γνήσια, αθώα, απαλή, υπομονετική, ανεπαίσθητη γιατί φοβάται ότι θα μείνει στα ερωτικά, κοινωνικά και επαγγελματικά αζήτητα. Και η κατάθλιψη της κτυπά κάθε λίγο και λιγάκι την πόρτα για να της θυμίσει πως όσο σκληρά και αν προσπαθεί να ζήσει μακριά από την αληθινή της φύση, όταν παύει να ρέει και παραμένει στάσιμη για να νιώσει ασφαλής, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Ο βαθύτερος ψυχισμός της γυναικείας φύσης

Κοινό σημείο αναφοράς για τη Γυναίκα ως θεμέλιο Αρχή, πάνω και πέρα από τους κοινωνικούς ρόλους που υιοθετεί σε κάθε ιστορική εποχή, αποτελεί το στοιχείο της Υλοποίησης και της Δεκτικότητας. Η Δεκτικότητα αποτελεί το απαύγασμα της Γυναικείας ΦύσηςΗ δεκτική, γλυκιά, υπομονετική και αιθέρια φύση της γυναίκας αποτελεί και τον πυρήνα της εγγενούς της δύναμης.

Η πηγή της δύναμης για δράση στη γυναίκα παραμένει κρυφή, ενδογενής, αχαρτογράφητη, μερικές φορές ίσως και ανεξερεύνητη, σαν τα βάθη του ανατομικού της κόλπου, σαν τους ψιθύρους της εσωτερικής της διαίσθησης που ξεκινούν από τα τοιχώματα της καρδιάς της και κυκλοφορούν παντού στο σώμα μέσα από το αίμα της.

Και από εκεί μεταφέρουν ιερά κελεύσματα στα όργανα, στα κύτταρα, στους μυώνες, τους νευρώνες, τα οστά.

Γι’ αυτό και η Γυναίκα συλλαμβάνει την Αλήθεια μέσα από το γήινο σώμα, το δικό της σώμα, καθώς και το σώμα όλων όσων αγαπά. Μέσα από το σώμα της Πλάσης, της Φύσης που δεν είναι άλλο από το δικό της υποκείμενο σώμα, που μιλά ωστόσο τη ζώσα διάλεκτο του Σύμπαντος.

Όχι μέσα από την Αντιληπτική, Διερευνητική Δράση του Νου μέσα από τον οποίο συλλαμβάνει, αντιλαμβάνεται τον Κόσμο και Δρα δυναμικά ο Άνδρας.

Η Γυναίκα  κατανοεί την Τάξη του Σύμπαντος και γίνεται Σοφότερη μέσα από το σώμα αυτών που θρέφει, φροντίζει και περιθάλπει.

Μέσα από το φαγητό που ετοιμάζει, μέσα από τη ζεστασιά που αναδύει το σπίτι της και είναι απλά μια συμβολική έκφραση της εσωτερικής της ζεστασιάς, της θέρμης που αναβλύζει από την εστία της ίδιας της μήτρας.

Ακόμη και ανατομικά η φύση της γυναίκας είναι εσωτερικευμένη, δεκτική, υποδέχεται την ενέργεια, συλλαμβάνει και φιλοξενεί το έμβρυο στις κοιλότητες της και μετά από εννέα μήνες υλοποιεί, μέσω μιας δυναμικής, φυσικής ωστόσο εξώθησης, τη Νέα ζωή. Που με ΑγάπηΣτοργήκαι Αφοσίωση θα συνεχίσει να την φροντίζει ακόμα και μετά την ενηλικίωση.

Η Γυναίκα εγκολπώνει, συγκρατεί, σταθεροποιεί, αφομοιώνει και μερικές φορές όταν δυσκολεύεται να απελευθερώσει, χρειάζεται είτε την προσωποιημένη Αρσενική Αρχή-τον Άνδρα- ή την Απρόσωπη Αρσενική Αρχή-το Πνεύμα- να την καθοδηγήσει τρυφερά προς την Ελευθερία, τη Μη Προσκόλληση και την Ολοκλήρωση.

Ως προς την αρχέτυπη ενεργειακή της Φύση τέλος, σύμφωνα με τον μεγάλο Δάσκαλο και Μύστη Omraam Mikhael Aivanhov, η Γυναίκα αντλεί ενέργεια από τη Γη, μέσα από τα κέντρα των πελμάτων και του περιναίου και δίδει ενέργεια από τον Ουρανό, μέσα από το κέντρο των χειλιών του προσώπου και της Κορώνας.

Γυναικείο Αναπαραγωγικό Σύστημα:

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι εξωτερικά λιγότερο ορατό, εσωτερικά ωστόσο πιο περίπλοκο και πιο ευαίσθητο από το ανδρικό. Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα περιλαμβάνει τα εξής όργανα:

Εξωτερικά αναπαραγωγικά όργανα (αιδοίο):

Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι γνωστά με τον όρο αιδοίο. Το αιδοίο αποτελείται από:

 • τα μεγάλα χείλη
 • τα μικρά χείλη
 • την κλειτορίδα
 • το στόμιο της ουρήθρας και την είσοδο του κόλπου με τον παρθενικό υμένα

Το αιδοίο αποτελεί ουσιαστικά έναν προθάλαμο προς τα έσω αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας. Τα μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου είναι μακρόστενες πτυχές του δέρματος, που προεξέχουν. Τα δύο κύρια εσωτερικά όργανα που καταλήγουν στο αιδοίο είναι η ουρήθρα και ο κόλπος.

Η ουρήθρα είναι ένας μικρός σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από προς εξωτερική αποβολή μέσω της ουροδόχου κύστεως, ενώ ο κόλπος αποτελεί τον προθάλαμο των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων.

Η κλειτορίδα έχει πλούσιες νευρικές απολήξεις, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ερεθίσματα. Με τη διέγερσή της διογκώνεται, αυξάνεται σε μήκος και δίνει το νευρικό έναυσμα για το βίωμα του γυναικείου οργασμού.

Τέλος ο παρθενικός υμένας αποτελεί μία ελαστική μεμβράνη που φέρει διακριτή οπή στη μέση, καλύπτοντας την είσοδο του κόλπου και διαρυγνύεται τμηματικά ή και ολικά με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας της νέας γυναίκας.

Εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα:

Τα εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας περιλαμβάνουν:

 • τον κόλπο
 • τον τράχηλο της μήτρας
 • τη μήτρα
 • τις ωοθήκες
 • τις σάλπιγγες (ωαγωγούς)

Ο κόλπος αποτελεί έναν κυλινδρικό  σωλήνα, μήκους 9 εκατοστών, που βρίσκεται ανάμεσα στο αιδοίο και τη μήτρα και έχει δύο στόμια. Το έξω στόμιο, που βρίσκεται στο αιδοίο και σε παρθένα γυναίκα καλύπτεται από τον παρθενικό υμένα και το έσω στόμιο, που επικοινωνεί με τη μήτρα.

Η μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, με παχιά τοιχώματα, που βρίσκεται στο βαθύτερο εσωτερικό τμήμα της κοιλιακής χώρας. Αποτελείται δε από δύο μέρη, το σώμα, που είναι το πιο ογκώδες μέρος της και βρίσκεται προς τα πάνω, και τον τράχηλο,που είναι το λεπτότερο τμήμα και βρίσκεται προς τα κάτω. Ο τράχηλος επικοινωνεί με τον κόλπο και είναι ορατός από αυτόν. Ο τράχηλος αποτελεί τη φυσική ασπίδα που προστατεύει την υπόσταση και την ακεραιότητα της μήτρας.

Η φιλοξενία, η θρέψη και η διασφάλιση της ακεραιότητας του εμβρύου μέχρι και τη γέννησή του, αντιπροσωπεύει τον κυρίαρχο ρόλο της μήτρας. Η επένδυση του εσωτερικού βλεννογόνου της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο.

Κάθε μήνα, από την αρχή της εφηβείας, το ενδομήτριο, με τη μορφή εμμήνου ρύσεως, εξέρχεται της μήτρας περνώντας από τον κόλπο και το αιδοίο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο αποτελεί το μηχανισμό που διασφαλίζει τη σταθερότητα της εμφύτευσης και περαιτέρω ανάπτυξης του εμβρύου. Στο άνω τμήμα της μήτρας συναντάμε δύο στόμια, ένα αριστερά και ένα δεξιά, με τα οποία η μήτρα επικοινωνεί με τις δύο σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι δύο κινητοί μυϊκοί σωλήνες, μήκους 10 εκατοστών, που εκτείνονται από τη μήτρα μέχρι τις ωοθήκες και έχουν δύο στόμια που βρίσκονται στο άνω τμήμα της μήτρας.

Οι σάλπιγγες αποτελούν το φυσικό χώρο όπου πραγματοποιείται η φυσική και ενεργειακή συνάντηση και ένωση του ωαρίου με τα σπερματοζωάρια. Από την εφηβεία και μετά, μίαφορά το μήνα, κατά τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα και μοναδικό ωάριο (ωορρηξία).

Μετά τη συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο στη σάλπιγγα, το ταχύτερο και δυνατότερο από αυτά, θα διαπεράσει την εξωτερική ζώνη του ωαρίου και έτσι θα το γονιμοποιήσει.

Από τη γονιμοποίηση αυτή θα προκύψει το πρώτο κύτταρο ενός νέου οργανισμού, που ονομάζεται έμβρυο. Αν δεν υπάρξει γονιμοποίηση, επέρχεται η αποβολή του μη γονιμοποιημένου ωαρίου (εμμηνορυσσία).

Οι δύο ωοθήκες βρίσκονται εντός της κοιλιακής χώρας και τίθενταιδεξιά και αριστερά, εκ των πλαϊνών πτυχών της μήτρας. Οι λειτουργίες των ωοηθηκών συνοψίζονται:

 • στην απελευθέρωση των ωαρίωνπου εμπεριέχουν
 • στην παραγωγή των γυναικείων ορμονών

Η κύρια ορμόνη που παράγουν οι ωοθήκες είναι τα οιστρογόνα. Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα, όσα χρόνια απελευθερώνουν και ωάρια, δηλαδή από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Στα οιστρογόνα οφείλεται η μεταμόρφωση του κοριτσιού σε ώριμη γυναίκα. Είναι η ορμόνη που αναπτύσσει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά και τα δευτερογενή χαρακτηριστά του φύλου της, όπως η ανάπτυξη των μαστών, η χαρακτηριστική γυναικεία κατανομή του σωματικού λίπους, η ευρεία λεκάνη, η απαλή χροιά της φωνής. Στα οιστρογόνα επίσης οφείλεται η παρουσία της μηνιαίας εμμηνορρυσίας.

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως οι ωοθήκες εμπεριέχουν εξ’ αρχής έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων από τη στιγμή της γέννησης του θηλυκού βρέφους. Όταν όλα τα εν λόγω ωάρια που βρίσκονται αποθηκευμένα στις ωοθήκες εξαντληθούν, ολοκληρώνεται η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και ξεκινά η περίοδος της εμμηνόπαυσης.

Πρακτικές συμβουλές για την τόνωση & ενδυνάμωση της γυναικείας υγείας:

Διατροφή
 • Αποφύγετε ή ελατώστε την καθημερινή κατανάλωση ζωικών τροφών όπως τα αυγά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.
 • Αποφύγετε όλα τα κρύα και παγωμένα φαγητά και ροφήματα όπως παγωτά, παγωμένα αναψυκτικά.
 • Ελαττώστε τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ.
 • Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή μια ευρεία ποικιλία οσπρίων όπως φακές, ρεβίθια, άσπρα φασόλια, ροβίτσα, γίγαντες, μαύρα φασόλια και ειδικά τα κόκκινα φασόλια τύπου azuki.
 • Συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας τροφή τροφές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση όπως το miso, το ξινολάχανο και οι σπιτικές πίκλες, καθώς και τη φυσική γλυκιά γεύση από τα στρογγυλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, κολοκύθα, λάχανο, καρότο και γλυκοπατάτα.
 Άσκηση
 • Εφαρμόστε πρακτικές διάτασης και ενδυνάμωσης του μεσημβρινού του Ήπατοςόπως η ανοιχτή τσιμπίδα.
 • Εφαρμόστε πρακτικές διάτασης και ενδυνάμωσης του μεσημβρινού της Καρδιάς και του Περικαρδίου, ειδικά στα σημεία ανανέωσης και αναζωογόνησης του αίματος στους καρπούς όπως η λαβή χεριών πίσω από το κεφάλι.
 • Εφαρμόστε πρακτικές διάτασης, εναρμόνισης και ενδυνάμωσης του μεσημβρινού των Νεφρώνκαι της Ουροδόχου Κύστης όπως η άρση ποδιού με λυγισμένο γόνατα και το άροτρο.
 Θεραπευτικές εφαρμογές
 • Αποφύγετε τα πολύωρα καυτά μπάνια και ντους και τη χρήση χημικών προϊόντων φροντίδας και ομορφιάς.
 • Κάντε καθημερινή συνήθεια το έντονο τρίψιμο του σώματος με ζεστό νερό και χυμό τζίντζερ που τονώνει τη λεμφική κυκλοφορία και αποτοξινώνει τους ιστούς και το αίμα. Ζεστάνετε νερό σε μια μικρή λεκάνη και στύψτε το χυμό από φρέσκο, τριμμένο τζίντζερ στο μέγεθος ενός αντίχειρα. Πάρτε μια μικρή πετσέτα προσώπου και αρχίστε να τρίβετε δυνατά όλο το σώμα από το πρόσωπο μέχρι τα πόδια. Για ενίσχυση της ενεργειακής καθαριότητας, το βράδυ μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες από φυσικό αιθέριο έλαιο λεβάντα.
 • Κάντε ένα ζεστό ποδόλουτρο με αλάτι το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αφήστε τα πόδια σας να χαλαρώσουν και να μουλιάσουν για 20’ περίπου λεπτά και τρίψτε όπου υπάρχουν σκληρά σημεία στο πέλμα και τα δάκτυλα για να εξασφαλίστε την ομαλή ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς των νεφρών και της Ουροδόχου κύστης.
 • Δημιουργήστε Χώρο Γαλήνης & Ησυχίας στην Καρδιά σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Νιώστε σαν να εισπνέετε και να εκπνέετε  μέσα από την εσωτερική καρδιά σας και βιώστε για λίγα λεπτά το αίσθημα της ηρεμίας και της γαλήνης που παράγεται. Ανοίξτε απαλά τα μάτια και αφήστε αυτή την ποιότητα να διαπεράσει τη δράση σας για το υπόλοιπο της ημέρας.
 • Διεκπεραιώστε ένα καθήκον με συγκέντρωση και αφού το ολοκληρώσετε, προχωρήστε στο επόμενο. Αποφύγετε τη πολυδιάσπαση και την εξαντλητική νοητική και σωματική κόπωση που παράγει το multitasking.

Παραπομπές:

 • Principles of Anatomy & Physiology (6th Edition)- Gerardi J.Tortora & Nicholas P. Anagnostakos
 • Macrobiotic Pregnancy & Care of the Newborn- Michio & Aveline Kushi
 • Love & Sexuality Part 1- Omraam Mikhaël Aïvanhov

Write A Comment

four × four =